2020/1.

  • KÓSZÁS Attila Gábor:
    Az önmagának ellentmondó uniós joggyakorlat
    Az arányossági teszt a határon átnyúló kollektív fellépések tükrében

    Az Európai Unió közös piacához nélkülözhetetlen dereguláció és a tagállamok által képviselt (szociális) értékek, érdekek között érzékeny egyensúlyt az Európai Unió kell megtalálnia jogértelmező tevékenysége során. Jelen tanulmányban megvizsgáljuk, hogy a Bíróság jogfejlesztő tevékenysége során miként próbált egyensúlyt teremteni az integrációs célokat szolgáló gazdasági szabadságok és a tagállami alkotmányokban gyökerező alapjogok érvényre juttatása között, s eközben bemutatásra kerül, hogy ezen egyensúly-kereső fejlődési tendenciába miért nem illeszthetőek be aggálytalanul a téma locus classicusának tekinthető Viking és Laval-ügyek.
    Bővebben >>


  • CSORBA Anna:
    Milyen típusú munkaügyi perek várhatóak a koronavírus hatására?

    A COVID-19 járvány alatt a gazdasági tevékenység leállítása a munkáltatókat igen nehéz helyzetbe sodorta, amelyre minden munkáltató különbözőképpen reagált. A legradikálisabb döntés, amelyre a veszélyhelyzet kihirdetését követően nem sokkal tömegével sor került, a munkavállalók elbocsátása. Abban az esetben, ha a munkáltató nem szüntette meg a munkaviszonyt, munkavégzés hiányában szintén különböző döntéseket kellett meghozni, amely utóbb adott esetben jogvitát generálhat. A tanulmány bemutatja a munkaviszony megszüntetése és a fenntartása kapcsán felmerülő esetleges munkajogi jogvitákat, amelyeket a vírusveszély okozhat.
    Bővebben >>


  • MOLNÁR Bence:
    Gondolatok a home office-ról általában és vírus idején

    A koronavírus járvány ráirányította a figyelmet, hogy az otthoni munkavégzés, a "home office" teljesen szabályozatlan és a számos jogértelmezési bizonytalanságot vet fel. Összességében a home office inkább csak egy megnevezés, és a gyakorlatban a szokásos munkavégzési helytől eltérő munkavégzésről van szó. A tanulmány bemutatja, hogy a gyakorlatban hogyan kerül sor az otthoni munkavégzésre, ezt követően pedig arra keresi a választ, hogy mi szabályozza a home office intézményét a magyar jogban, hogyan helyezhető el a munkajog rendszerében, illetve mutat-e rokonságot egy másik, nevében hasonló jogintézménnyel, a távmunkával.
    Bővebben >>


  • KÁRTYÁS Gábor:
    A munkaidő szabályok veszélyhelyzet idején
    Megvéd vagy gúzsba köt?

    A munkaidő mind a munkáltató gazdasági, mind a munkavállaló gazdasági és szociális érdekei szempontjából kiemelt jelentőségű munkafeltétel. A koronavírus járvány jelentette foglalkoztatási kihívások rámutattak arra, hogy ez a meglehetősen bonyolult, részletes szabályrendszer számos innovatív, az egyedi körülményekhez való optimális alkalmazkodást lehetővé tévő megoldást biztosít, különösen a felek együttműködése, megállapodása esetén. A tanulmány bemutatja, hogy melyek a munkaidő-szabályok mögötti védett értékek, amelyeket válság idején is meg kell őrizni, de amelyek megtartása mellett is számos lehetőség van a foglalkoztatási igényekhez való gyors alkalmazkodásra.
    Bővebben >>



 
 

   Tartalomjegyzék

 
 

                                  

   MAGYAR MUNKAJOG E-FOLYÓIRAT | Copyright © 2016 | Minden jog fenntartva!