2019/2.

  • KÓSZÁS Attila Gábor:
    Szociális dömping vagy versenyelőny? - A transznacionális sztrájkok problémája a gazdasági szabadságjogok tükrében

    A tanulmány azt vizsgálja, hogy milyen konfliktusokat generál az uniós jogban a szolgáltatásnyújtási és a letelepedési szabadság gyakorlása a munkavállalói alapjogokkal, elsősorban a kollektív fellépések jogával kapcsolatban. Elemzésre kerülnek az Európai Unió Bíróságának vitát kiváltó döntései, illetve a gazdasági alapszabadságok és az emberi jogok közötti hierarchikus viszony kérdése is.
    Bővebben >>


  • SZILÁGYI Nóra:
    A munkáltató kártérítési felelősségéről és annak gazdasági jogi aspektusairól

    A tanulmány célja annak bemutatása, hogy egyrészt milyen jogi szempontok befolyásolják a munkáltató kártérítési felelősségének alakulását, másrészt, miként értékelhető ez a felelősségi rendszer gazdasági jogi szempontból. A szerző elsősorban jogi szemüvegen keresztül kíván rávilágítani az elemzett aspektusokra, bemutatva, hogy az objektív jellegű felelősség miatt a munkáltatót költségalapú gondolkodás jellemzi a saját felelőssége értékelése, az arra történő felkészülés során.
    Bővebben >>


  • TÖRÖK Tamás Sándor:
    A munkáltatói előreláthatóság megítélése a polgári jog és a munkavédelmi törvény tükrében

    A munkáltatói előreláthatóság a munkáltatói kárfelelősség 2012-ben bevezetett, új intézménye. Kétarcú annyiban, hogy mind a kárfelelősség jogalapja, mind pedig a kármérséklés körében megjelenik. A tanulmány a munkáltatói előreláthatóság dogmatikai kihívásainak egyes kérdéseit vonja részletesebb vizsgálat alá, keresve az összhang lehetőségét a munkajogi, munkavédelemi és polgári jogi szabályok között.
    Bővebben >>


  • SZILÁGYI-NAGY Réka:
    A munkaerőpiac helyzetének hatása a kollektív alkupozícióra, a kompenzáció tükrében

    A munkaerő-piaci helyzet általános bemutatása után a tanulmány a 2019-es Audi sztrájk példáján azt vizsgálja, hogy a kollektívan elért kompenzációs csomag növekedésének milyen hatása van az adott terület, vonzáskörzet többi munkáltatójára, illetve milyen elmozdulást eredményez az országos kompenzációs térképen. A munkaerőhiány növekedése és a szakszervezetek növekvő népszerűsége, a sztrájk alkalmazása egymással összefüggő folyamatok, a cikk megvizsgálja, vajon valóban kimutatható-e a szoros korreláció a kettő között.
    Bővebben >>


  • SZITA Natasa:
    A munka és a család közti egyensúly fenntartása a hatályos munkajogi szabályozás tükrében

    A tanulmány a munka és a magánélet összeegyeztethetőségét célzó munkajogi szabályokat elemzi, elsősorban a gyermeket vállaló, gyermeket nevelő munkavállalók szempontjából. Az alkotmányjogi alapok bemutatása után a hatályos munkajogi rendelkezések áttekintése következik, ennek során kiemelt figyelmet kapnak a gyermeket nevelők igényei szempontjából szóba jöhető atipikus munkaviszonyok.
    Bővebben >>



 
 

   Tartalomjegyzék

 
 

                                  

   MAGYAR MUNKAJOG E-FOLYÓIRAT | Copyright © 2016 | Minden jog fenntartva!